Spillrom
Sjiraffen | 0 |
Krokodillen | 1 |
Elefanten Turneringsrom | 0 |
Innloggede | 1 |
Mobilspill
Pågående | 9 002 |
Forumkategorier
Brukere | Innlegg | |
---|---|---|
liselotta | 2010-01-27 15:20 | |
baguetter mm cottage cheese, crème fraîche, pizza, bacalao, pommes frites osv.... Noen matvarer/retter får etterhvert norsk skrivemåte, andre ikke. Hvorfor? | ||
Rydningen | 2010-01-27 15:38 | |
Her har vi ett språkproblem å tygge på... | ||
Cygnus | 2010-01-27 16:08 | |
Godt spørsmål, Liselotta - men det er egentlig ikke noe ETT svar! Ofte endrer ord seg i retning norsk når de har vært her en stund og blir også endret ved vedtak i noen tilfeller. Men det medfører ofte valgfrihet - jf rettskrivingsreformen fra ?2006 - tror den er den siste. Men du kan skrive bakalao! | ||
baltez - Ikke medlem lenger | 2010-01-27 16:35 | |
Jeg spiser ofte en baguette med fromage og jambon, og så sprøyter jeg gjerne litt mayonnaise på toppen. Finn 4 feil. | ||
Kirsti | 2010-01-27 16:36 | |
Dette gjelder jo ikke bare matvarer og matretter, men alle former for importord. Språkrådets prinsipper (som finnes på nettsidene deres) tilsier at dersom et importord ikke har en skrivemåte som passer inn i norsk rettskriving, skal det enten fornorskes eller norvagiseres (gis en fornorsket skrivemåte). De prioriterer å finne norske avløserord, men lykkes som kjent ikke alltid med det. Hovedpoenget med norvagisering er at skriftlig norsk skal være enklest mulig for alle samfunnsgrupper. Men hvorfor vi skal skrive bagett og spagetti, men ikke krem fresj eller pitsa - tja. Det handler kanskje om hvor raskt et importord og dets skrivemåte blir innarbeidet? | ||
liselotta | 2010-01-27 16:38 | |
eller chips? har vel vært lenge på det norske språkmarkedet det | ||
ajnor | 2010-01-27 19:02 | |
- og sjampinjong og sjampanje... ;-) | ||
ello | 2010-01-27 19:10 | |
Spør Norsk språkråd. Det er de som godkjenner kløtsj og ohv det måtte være av "morsomme" norske ord. | ||
Ingjerd1 | 2010-01-27 19:15 | |
Eg har bytta ut lunchen med lønsjen | ||
vyxir | 2010-01-27 19:16 | |
Det underligste er vel "Aioli" som er fransk skrivemåte for et ord det franske språket har importert fra katalansk "allioli" (som er "all i oli" skrevet sammen, som ikke betyr annet enn "hvitløk og olje".) Da burde vi vel i hvert fall holde på skrivemåten i det originale språket? Eller fornorske til "ajåli"? Og: til de som foreslår at det ikke heter allioli, aioli e.l., men "hvitløksmajones": det er faktisk ikke det samme. Bare så det er sagt. Nei til forfranskning av katalanske lånord i norsk! | ||
baltez - Ikke medlem lenger | 2010-01-27 21:18 | |
Har vi katalanske nasjonalister her på ordspill? Eneste hyggelige som har kommet ut fra Katalonia må vel være butifarra. Hyggelig folk har de i alle fall ikke klart å produsere. | ||
cammie | 2010-01-27 22:28 | |
Jeg tror Potetgull er mer vanlig enn Chips :) Opphøgde pottiter har vel ikke slått an mot Pommes Frites. Personlig liker jeg at importerte ord får andre norske navn eller man skriver det på originalmåten. Sjampanje og spagetti synes jeg blir veldig rart. Baltez, Katalonia produserer masse bra. Du må bare se bedre etter ;o) | ||
baltez - Ikke medlem lenger | 2010-01-27 22:34 | |
Tja....Seat Leon? Freixenet? El Bulli kan de jo være stolt av da....men nå skal verdens beste restaurant stenge i 2012 og 2013. Det hadde vært på sin plass med et bord neste år da. | ||
liselotta | 2010-01-27 23:34 | |
Potetgull? nei, ikke på disse kanter av landet :-) | ||
vyxir | 2010-01-29 18:34 | |
Antoni Gaudí, Salvador Dalí, Joan Miró, Pau Casals, Montse Caballé, Calixto Bieito.... Visca Catalunya! hehehe..... neida, ikke spesielt nasjonalistisk. Men noe godt kommer jo derfra. Nå er jeg faktisk nesten nabo til en potetgullfabrikk. Som kaller seg Sørlandschips..... | ||
baltez - Ikke medlem lenger | 2010-01-29 18:41 | |
Calixto Bieito er definitivt ikke katalansk, og så i tillegg glemte du min katalanske favoritt; Ferran Adrià! Sørlandschips er forresten meget godt. | ||
Sydsklie | 2010-01-29 19:39 | |
Det er mye fler en fire feil balteZ: Du sier du speiser den miksen ofte. Den miksen må bare være feil, så hver gang du spiser den er det feil. :P | ||
vyxir | 2010-01-30 00:06 | |
Baltez, Calixto Bieito er ikke innfødt katalaner, neida, det er riktig, men han har bodd der siden han var 15 - og har blitt den han er i dag i Barcelona. Absolutt noe å være stolt av for katalanere, synes nå jeg, da.... Hvorfor skulle jeg nevne Ferran Adrià når du allerede hadde nevnt el Bulli, da? | ||
tombola | 2010-01-30 02:11 | |
Ja til potetgull og champagne. Tror alle "sosiale lag" tåler det. | ||
tombola | 2010-01-30 02:21 | |
Chips er vel heller ikke helt det samme i England og Norge - Kjøper du "Fish and chips" får du i hvert fall ikke potetgull. | ||